Hindistan Bahai Toplumu Dış İlişkiler Ofisi tarafından düzenlenen bir seminer, Bahai prensiplerinden biri olan kadın erkek eşitliğine dayalı olarak aile kurumunun zihinlerde yeniden kavramsallaştırılması çabalarını ele aldı.
YENİ DELHİ, Hindistan — Yakın zamanda Hindistan Bahai toplumu tarafından düzenlenen bir toplantı, aile kurumunun kadın erkek eşitliği ilkesine dayanarak yeniden kavramsallaştırılması gerektiği konusunu ele aldı. Toplantıya katılanlar arasında cinsiyet eşitliği konusuyla ilgilenen kuruluşlar, akademisyenler ve öğretmenler de bulunuyordu.
Hindistan Bahai Toplumu Dış İlişkiler Ofisinden Carmel Tripathi, “Kadınların aile içinde karşılaştıkları zorluklar, birçok toplumda pandemi sırasında en acil sorun haline geldi. Birçok kızın eğitim hayatı bitmiş ve aileler böyle bir krizin ortasında kızları için başka bir gelecek öngöremedikleri için çocuk evlilikleri artmıştır. Aynı zamanda bu konuda insanlara ulaşmak ve yardımcı olmak isteyen birçok kurum da var” demiş ve sözlerinin devamında, “Toplumun çeşitli kesimlerinin bir kurum olarak ailenin geçirmesi gereken değişim türlerini birlikte keşfetmeleri için bir alan yaratmanın zamanının geldiğini hissettik” ifadesini kullanmıştır.
Panelistler. Üstte Bahai Toplumu Dış İlişkiler Ofisinden Carmel Tripathi, Goonj adlı yardım kuruluşunun kurucusu Anshu Gupta, Delhi Üniversitesinde sosyoloji profesörü Anuja Agrawal. Altta Delhi devlet okullarında eğitmen Murari Jha, Ulusal Çocuk Hakları Koruma Komisyonu eski başkanı Stuti Narain Kacker.
Bu toplantı, Hindistan Bahai Toplumunun ülkedeki cinsiyet eşitliği diskuruna katkıda bulunmak için geçtiğimiz on yıllarda ortaya koyduğu diğer sayısız çabalarından yalnızca bir tanesidir.
Bir yardım kuruluşu olan Goonj’un kurucusu Anshu Gupta, kültür ve geleneğin aile ortamı üzerindeki etkileri hakkında konuşurken “Gelenek nedir?” diye sormuş ve “Takip etmeye devam ettiğiniz bir şey. Tabuları yıkmak için tabular hakkında ortak bir dilde konuşmalıyız. Böylece diyalog kurar ve sırf gelenek olduğu için bazı şeyleri yapmamız gerektiğini iddia etmeyi bırakırız” diyerek düşüncelerini ifade etmiştir.
Toplantının önemi üzerine yorum yapan Sn. Tripathi, insanların genellikle cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmada ailenin rolünü daha derin bir şekilde keşfetmekten geri durduklarını şu sözlerle dile getiriyor: “Aileyi toplumdan izole olmuş ve çok mahrem bir şey olarak düşünme eğilimi var. Aslında bu açıkça tartışılması gereken bir konu çünkü erkek veya kadın olmakla ilişkili düşünce ve davranış kalıplarının öğrenildiği ve uygulandığı yer ailedir.”
Fotoğraf salgın öncesine aittir. Bahai Dış İlişkiler Ofisi tarafından toplantı için hazırlanan makale aile içinde karar vermenin temeli olarak meşveretin gerekliliğini vurgulamaktadır. ”Ortak bir karara varmak için sevgi, anlayış ve aynı zamanda da dürüst bir şekilde meşveret etme kapasitesi, insanlığın değerini daha yeni yeni takdir etmeye başladığı bir sanattır.”
Bahai Toplumu Dış İlişkiler Ofisi tarafından toplantı için hazırlanan ve katılımcılara dağıtılan makalede, “Beslenme ve bakım işlevlerini paylaşmak” ve “Karar vermenin temeli olarak meşveret” gibi çeşitli temalar vurgulandı.
Makalenin bir bölümünde, “Bir ailede karar verme sürecinin keyfi veya amirane otoritenin bir sonucu olmaması için, aile üyelerinin, sevgi, tevazu, nezaket, hürmet, empati ve ölçülü olmak gibi bir dizi nitelikten yararlanarak birbirleriyle saygıyla ve açıklıkla iletişim kurmayı öğrenmeleri gerekecektir. Ortak bir karara varmak için sevgi, anlayış ve aynı zamanda da dürüst bir şekilde meşveret etme kapasitesi, insanlığın değerini daha yeni yeni takdir etmeye başladığı bir sanattır” ifadeleri yer almaktadır.
Delhi devlet okullarında eğitimci olan Murari Jha, toplumsal ilerlemeyi analiz ederken daha fazla titizlik ve hassasiyet gösterilmesi gerektiğinden bahsetti ve şunları söyledi: “Yanlış anlamalara karşı tetikte olmalıyız. Aile içinde karar verme ile ilgili önümüzdeki seminer yazısında bahsedilenlere baktığınızda, cinsiyet eşitliği uygulamalarının gerçek ölçütü, kiminle evlenip evlenilmeyeceği gibi kararları kimin verdiğidir. Kızlarımızın veya kız kardeşlerimizin önemli kararların parçası olmalarına izin vermiyorsak, onları okula göndermek eşitliği uyguladığımız anlamına gelmez.”
Bahai Toplumu Dış İlişkiler Ofisinden Nilakshi Rajkhowa, "Bahai Dini’nin toplum kurma çabaları, aileleri inisiyatif üstlenirken birlikte plan yapmaya ve meşverete teşvik eder. Dua da, birleşik bir ruh yaratmada önemli bir rol oynar" diyor.
Dış İlişkiler Ofisinden Nilakshi Rajkhowa ise, toplumun ihtiyaçlarına hizmet ederken ailelerin dışa dönük bir yaklaşım geliştirmeleri gerektiği gibi yazıda yer alan diğer kavramların altını şu sözlerle çiziyor: “Bahai Dini’nin toplum kurma çabaları, aileleri inisiyatif üstlenirken birlikte planlamaya ve meşveret etmeye teşvik eder. Sonuç olarak, diğer ailelerin faaliyetlere yardımcı olurken katıldıkları evlerde sıklıkla derin fikir alışverişleri yaşanabilmektedir. Ayrıca dua da birleşik bir ruh yaratmada önemli bir rol oynar. Ailelerin bu şekilde birlikte çalıştığı toplumlar, dışarıdan birinin yardım ve destek vermesini beklemeden hayatlarını etkileyen konulara eğilme ve bunları çözme kapasitesi geliştirirler.”
“Bahai Dini’nin prensiplerinden birlik, meşveret ve kadın erkek eşitliği ilkelerini bilinçli olarak uygulamayı öğrenerek, aileler içindeki yapıların hiçbir üyenin diğer üyeler üzerinde baskı oluşturmadan değişmeye başladığını gözlemliyoruz.”
Seminerin çevrimiçi kaydına şuradan ulaşılabilmektedir: https://youtu.be/HrS742FdJyg
Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: https://news.bahai.org/story/1474/