Türkiye

Söyleşi, kadın erkek eşitliğinin başarılmasına dair umut veriyor

Küçük bir karikatür sergisini ve Tuana İnhan’ın yan flüt dinletisini de içeren bir ortamda aralarında sivil toplum kuruluşlarından aktivistler, yazar, akademisyen, sanatçı, basın mensubu ve kadın erkek eşitliği konusuna duyarlı bireylerin bulunduğu toplamda 30 katılımcı, 3 Mart 2018 tarihinde Kadın ve Umut söyleşisi için bir araya geldiler.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Feriha Erfan Kuyumcu’nun üstlendiği söyleşi, genç karikatür sanatçısı Kaan Saatçi’nin kadın konusunda çizdiği 4 karikatürü anlatması ile başladı. Her birini oluştururken ne düşündüğünü katılımcılarla paylaşan yetenekli sanatçı sözlerini “benim ne söylediğime bakmayın, sizde ne çağrıştırıyorsa benim karikatürüm odur” diyerek tamamladı.

Söyleşiye sıcak ve renkli bir konuşma ile başlayan kemane sanatçısı etnomüzikolog ve akademisyen Mehtap Demir, “enstrümanlar erkek egemen bir anlayışla yaratılmışlardır,” diyerek müzik ve sanat alanında kadın olarak var olma deneyimini anlattı. Anadolu’nun bir köyünde doğan bir kız çocuğu olarak; erkeklerin egemen olduğu bir alanda nasıl mücadele ettiğini umut veren ifadeler ve çok etkili bir söylem ile katılımcılara aktardı. “Ülkemizde feminizmi yanlış anladık çünkü feminizmi erkek düşmanlığı zannediyoruz,” tespitini paylaşan Demir sözlerine,  “kadın umuttur diye kadınlara acımasızca yüklenmemeliyiz,” diyerek son verdi.

Ekonomist, Garanti Bankası ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi yarışmasından birincilik ödülüne sahip olan ikinci konuşmacı girişimci Havva Akgöz, organik tarım alanındaki girişimcilik sürecinde tanık olduğu köylü kadınların hikâyelerini paylaştı. Bilgiye ve eğitime erişimi sağlanan kadınların nasıl da kapasitelerini geliştirebileceklerinden ve bunun bir zincir gibi başka yerlerdeki kadınlara ve köylere örnek olabileceğinden bahsetti.

Türkiye Bahai Toplumu adına konuşan Necla Mahanoğlu ise hayatın harcında umut olduğunu ve umudun da bilgi ile örülü olduğunu söyledi. Otizimli oğlunu eğitirken edindiği bireysel içgörülerini de paylaşan Mahanoğlu, kişinin kendi kimliğini ve potansiyellerini tanımasının ve içinde yaşadığımız zamanın ruhunda var olan eşitlik ve birlik gibi yapıcı güçlerin farkında olunmasının umudun kaynağı olduğunu vurguladı.

Barış eğitimi ile ilgili paylaşımlarda bulunan ve son konuşmacı olan Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucularından Nur Bekata Mardin, kadın ve umuda dair ilginç bir tespitini paylaştı: “Kadınların daha umutlu olup olmadıklarını bilmiyorum ama umutlu olan insanların suç işlemediğini söyleyebiliriz.  Dünyada suç işleyenlerin sadece %4.4’ü kadın. Bu demektir ki kadınlar daha umutludur.”

Türkiye Bahai Toplumu, ülkemizin esenliği ve gelişimi ile yakından ilgili olan birçok diskur konusunu takip etmektedir. Bu konuların görüşüldüğü ve sorunların çözümüne yönelik fikir alışverişinde bulunulduğu ortamlarda yer alıp deneyimlerine istinaden katkılarını sunmaya ve bu alanlarda çalışan kişi ve kurumların öğrenmelerinden yararlanmaya gayret etmektedir. Bahai toplumunun periyodik olarak düzenlediği söyleşiler de bu amaca hizmet edip kadın erkek eşitliği gerçeğini hayata geçirmeye çalışan bireylerle bir araya gelerek bu konuda ülkemizde hep birlikte ilerleme kaydetmek adına ortam oluşturmayı amaçlamaktadır.

Bu yazıyı paylaşmak için: